2015. január 16., péntek

Versényi Miklós – Karcsa IV. (befejező) rész

A hosszú úton hazafelé a kocsiban természetesen az ügyről beszélgettünk, ahol Ladányi Gabi bácsi fővizsgáló is velünk volt.
Megemlítettem Józsika konok tagadását, szemtelen nyegle stílusát, és mondtam, hogy bizony a legszívesebben a belét kitapostam volna. Jót nevettünk a repülő írógépen is, amikor Gabi bácsitól megint tanultunk valamit, ami a későbbi munkánkra nézve meghatározó volt.
Elmondta, hogy az ölési ügyeknél a sértett halott, nem tudja elmondani az eseményeket, a legtöbb esetben tanú sincs, így azt hogy akkor mi történt, azt hogy megismerjük a történeti tényállást, csak a gyanúsított vallomásából tudhatjuk meg. Ha kajakra akarjuk a vallomást kiszedni belőle, akkor lehet, hogy bekeményít és csak azért sem mondja el. Nekünk a bizonyítás szempontjából viszont lényeges a részletes, mindent feltáró őszinte beismerő vallomás, szakzsargonnal a „bizonyítékok királynője”.(Regina probationum)
Az Életvédelmi Alosztály munkája tulajdonképpen ezzel le is zárult, az addig keletkezett iratokat átadtuk a vizsgálati osztálynak. Ahol az ügyet természetesen az ország legtapasztaltabb vizsgálója Ladányi Gábor kapta meg.
Jól éreztük, hogy a fogda léköre megteszi a hatását, mert pár nap elteltével Józsika meghunyászkodva, részletes beismerő vallomást tett.
Elmondta, hogy ismerte Juli nénit, hisz az apja is gyakran végzett nála alkalmi munkát a ház körül, édesanyja pedig többször vett tőle tojást és bort. Több alkalommal őt küldték borért, ismerte a házat belülről is.
A kérdéses délután a szülök által valahonnan hozott bórból Ő is jócskán fogyasztott és bizony még porzott a torka a családnak, de pénzük már nem volt.
Már este hat óra elmúlt amikor elindult otthonról, azzal a szándékkal, hogy majd Juli nénitől kér bort és majd az apja ledolgozza annak árát. Otthon nem mondott semmit hová megy nem is nagyon érdekelte a szülőket, hogy a gyerek mit csinál, és mikor megy haza.
Sötét volt már amikor a házhoz ért, az üres telek felőli oldalon átmászott a kerítésen, majd a házhoz ment. Sötét volt, kopogott az ajtón és szólongatta a sértettet. Benn a házban egyszer csak világosság lett, és Juli néni kiszólt, kérdezte, hogy ki az és mit akar. A gyanúsított közölte, hogy bort szeretne elvinni, engedje be. A néni azonban elzavarta, hogy menjen onnan, menjen haza.
Ekkor mérgében a lábával berúgta a bejárati ajtót, mely reccsenve kicsapódott. Belépve a zárt ámbitusra, ott állt vele szemben a néni, fehér hálóingben és nagyon meg volt rémülve. Az idős sértett megismerte a behatolót és fenyegetni kezdte, hogy szólni fog a helyi rendőrnek, ezért börtönbe fog menni, és két kézzel többször mellbe lökve tuszkolta kifelé az ajtón.
Józsika, ekkor ellökte magától a nénit aki beesett a nyitott ajtón keresztül a konyhába és hangosan segítségért kezdett kiabálni. Az elkövetőnk, ekkor a lelepleződéstől félve a konyha asztalon talált nagyméretű kést felkapta az előtér irányába hátráló sértettet fentről lefelé irányult mozdulattal többször mellkason szúrta. Kérdésre nem tudta megmondani hányszor szúrt, csak annyit válaszolt, hogy sokszor. Miután a néni hanyatt vágódott, még hangosan nyöszörgött, amit Józsika nem bírt hallgatni, ezért mellé térdelve, még többször mellen szúrta. Egyszer csak nem jött ki hang a néni torkán. Az öléshez használt kést ledobta a földre.
Gyanúsítottunk, ezután már nem is foglalkozott azzal hogy a bort megkeresse, gyorsan bement a konyhába ott a szekrény fiókjait kihúzgálva pénzt keresett. Mivel ott nem talált értéket, bement a nagyszobába és a kétajtós szekrény felső polcán megtalálta a néni fekete kis táskáját, abból valamennyi fém aprópénzt markolt ki. Ezután távozáskor a szoba asztalán lévő kicsi üveg vázából kikapott egy kis csokor színes művirágot, mert az nagyon szép volt és megtetszett neki, meg egyébként is „szereti a szép virágokat.”
A kerítésen kimászva az utcában lévő nyomos kútnál megmosta a kezét, mert az ragadt a vértől.
Haza felé menve emlékezete szerint a negyedik szomszédnál állt meg, kiabálására egy fiatal asszony jött ki. Ennek a hölgynek kínálta eladásra a csokor virágot, azonban az nevetve elküldte, hogy menjen haza. Haza felé menet útközben valahol a gazban eldobta a művirágot, de a helyre már nem emlékszik. Később az általa megadott útvonalon megkísérelték felkutatni a csokrot, azonban azt nem találták meg.
A lakásukra érve már mindenki aludt. Ő ekkor vette észre, hogy a rajta lévő sötétkék mackó alsó és felső és a focicipője és csupa vér, ezért azt levette és bedobta az ágy alá és lefeküdt aludni. Másnap amikor úgy 10.00 órakor felkelt, nem is gondolt arra hogy előző este mit tett. A véres nadrág zsebéből előkereste a házból ellopott pénzt, mely összesen 48.Ft. volt.
Elment a helyi kocsmába ott megivott egy kólát vett két csomag savanyú cukrot és elvitelre egy üveg üdítőt. Elment be a faluba a nővére lakására és a gyerekeknek oda adta a kólát és a csomag cukrot, majd nemsokára elment haza. Otthon mivel éhes volt kent magának egy szelet zsíros kenyeret és kiült az ajtó elé enni, ahol később elfogták a rendőrök.
Kihallgatása végén elmondta, hogy most már nagyon sajnálja Juli nénit, ha nem kiabált volna és nem fenyegeti, hogy rendőrkézre adja, akkor nem bántotta volna, félelmében ölte meg.
Ebben az ügyben sem kísértük figyelemmel, hogy a bíróság milyen ítéletet szabott ki, de biztos vagyok benne hogy Józsikának kemény éveket kellett leülnie.
Mi pedig folytattuk a munkánkat, hisz az élet a megyében rendesen zajlott, szinte minden hétre jutott egy élet elleni bűncselekmény, mindig jött egy újabb ügy amit meg kellett oldanunk.
Végezetül egy pár gondolat az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekről.
Népszámlálási adatok szerint ma Magyarországon minden ötödik ember időskorúnak számít, vagyis betöltötte a hatvanadik életévét. Területi eloszlásban Budapesten, illetve kistelepüléseken élnek a legtöbben, az idősek 61%-a nő. Napjainkra jelentősen csökkent a többgenerációs családok száma, az idős emberek többsége egyedül vagy másik időssel él együtt. Életkori, fizikai, mentális sajátosságaikból, helyzetükből, állapotukból adódóan, a társadalomban betöltött szerepüknél fogva az átlagnál sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak, fokozottabban veszélyeztetettek bizonyos bűncselekményekkel szemben. Az idősek elsősorban vagyon elleni bűncselekmények, ezen belül pedig lopások (trükkös, besurranásos, betöréses lopások, zsebtolvajlás) továbbá csalások és rablások áldozatává válnak. Fenti deliktumok létrejöttében nagy szerepet játszik a sértetti közrehatás. Az időskorúak és egyedülállók sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén az elkövetők gyakran az e csoportba sorolt személyek segítőkészségét, hiszékenységét használják ki ahhoz, hogy lakásukba, házukba, különböző trükkökkel bejussanak, és onnan elsősorban készpénzt, takarékbetétkönyvet, ékszert tulajdonítsanak el. Elemzéseink szerint időskorúak nagyon sok esetben a részükről természetesen felmerülő segítségnyújtás következtében válnak áldozattá. Viszonylag könnyen kötnek ismeretséget, megbíznak idegen emberekben, örülnek, hogy beszélgetnek, ezáltal az elkövetők nagyobb nehézség nélkül bizalmukba férkőzhetnek.
Fizikai támadás esetén lehetőség szerint saját élete, testi épsége megóvása érdekében ne tanúsítson ellenállást, inkább teljesítse a támadó követeléseit, hiszen ezzel saját életét mentheti meg! Folyamatosan tartson kapcsolatot a „közelében” élőkkel, valamint a postással, polgárőrrel, orvossal, szociális gondozóval. Lehetőség szerint állapodjanak meg abban az előbb felsorolt személyekkel, hogy hetente vagy havonta mely időpontokban látogatják meg őket.
Az ablakokon lévő redőnyt azon helységekben, melyeket nem használ, napközben húzza fel, ezzel is azt a látszatot keltve, hogy a lakás valamennyi helyiségét lakják. Lehetőség szerint az előkertet művelje, mert az elhanyagolt kert látványa is arra enged következtetni, hogy a ház tulajdonosa egyedül élő, gyenge fizikumú, beteg ember, aki segítségre szorul, ezáltal védtelenné és célponttá válhat! Rendőrség számára kiemelten fontos terület az időskorúak, mint általában különösen védtelen csoport védekezési képességeinek növelése. Ennek érdekében valamennyi megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya időskorúak védelmét szolgáló ajánlásokat, programokat dolgoztak ki és azt eljuttatták a célcsoport részére. Érdeklődjön az önkormányzatnál, a helyi rendőrnél a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás, illetve a vészhelyzeti segélyhívók beszerelésének lehetőségéről, ezek hiányában szereltessen be S.O.S segélyhívó jelzőberendezést (vezeték nélküli kapucsengő) rosszullét, betörés esetére!

Nagyon szépen kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.
A reszkető kezű ősz apákat,
A hajlott hátú jó anyákat.
A ráncos és eres kezeket,
Az elszürkült, sápadt szemeket.
Én nagyon kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.
Simogassátok meg a deres fejeket,
Csókoljátok meg a ráncos kezeket.
Öleljétek meg az öregeket,
Adjatok nekik szeretet.
Szenvedtek Ők már eleget,
A vigasztalóik ti legyetek.
Én nagyon kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.

( Óbecsey István: Szeressétek az öregeket…)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése