2015. január 2., péntek

Versényi Miklós – A Bárányok Némán Hallgatnak! I. rész

Ezen a setít íccakán
Csillag ragyog az égajján.
Szíp csillagok ragyogjatok,
Nékem utat mutassatok.
( Juhász nóta)

A Bárányok Némán Hallgatnak!!!!

I. rész

l989. Június hónap vége, egy meleg, csillagos égboltú nyári estén Árpád a számadó juhász, Miskolc és Szirmabesenyő közötti út mellett lévő, ház pincéjében kialakított lakrészen a napi fárasztó munka után vacsorához, majd lefekvéshez készülődik. Csend van, már a közeli repülőtéren, és az úton sincs mozgás, csak a közvetlen szomszédban békatenyésztésre kialakított kis tóban több száz béka kuruttyolva koncertezik.
Számot vetett, hogy elvégzett e minden munkát, mert holnap érkezik a Gazda és mindennek rendben kell lennie. A nyájat a hodályba beterelte, a lefejt tejet beoltotta, pihentetés után azt ahogy kell megkeverte, a három sántát megkörmölte. A kutyákat is bezárta már azok is kaptak enni, így hát Ő is vacsorázhat.
Kis lábaskájában megmelegítette az előző napról maradt paprikás krumplit, bekapcsolta a Sokol kisrádiót, hogy meghallgassa a 22.00 órás híreket. Leült és szép lassan egyedül elfogyasztotta vacsoráját. Megszokta a magányt, hisz feleségétől már 25 éve elvált, lányával sem tartja a kapcsolatot, jó ez így neki, amúgy sem bőbeszédű, jól el van a jószágokkal, legalább a birkák nem szájalnak vissza.
Lassan 23.00 óra, és ahogy már megszokta csak a csizmáját húzta le és ledőlt az ágyra, a lámpát leoltotta. Gondolatai már a holnapi napon jártak, eltelt 4 nap, jön a Gazda kap egy kis pénzt, hisz nem kell neki sok, nem költ Ő semmire. Minden évben kap egy öltöny ruhát, egy lábravalót, havonta egy kis költőpénzt borocskára, meg élelemmel is ellátják. Kis pénzt szokott csinálni, a gomolya eladásából, valamint a saját birge húsából.
Már majdnem elaludt, amikor kintről a kapu felől az útról hangokat hallott, majd furcsa koppanásokat a ház falán, majd újabbakat és végül a pince ablakán is. Olyan volt mintha kaviccsal megdobták volna. Mit fog szólni a Gazda, ha látja, hogy megsérült a fal, így gyorsan belelépett a csizmába, fejébe húzta svájci sapkáját, zsebre tette a körmölő bicskát, mert anélkül egy juhász nem megy sehova, és kilépett a pince ajtaján. Nem félt Ő senkitől, egyedül csak Istentől, de mivel a hodályban hagyta a kampós botját, biztos ami biztos, felkapta a ház falához támasztott lapátot és a sarkon kifordulva megindult a kapu felé…...
Másnap reggel 08.00 óra a Gazda kiszáll a kocsiból, és nagyon furcsállja, hogy a nyáj még mindig a hodályban van, onnan hangos bégetés és kutyaugatás hallatszik. Na ez az Árpád este biztos jól beborozott és megaludt, na majd lekapom én a tíz körméről – gondolta – és belépett a kapun, mely a szokástól eltérően nyitva volt, belülről a zárban a kulcs. Ekkor már látta, hogy valami nem stimmel, a ház bejárati ajtaja fel van feszítve. Gyorsan hátra ment ahol a pince lejáró van és hátrahőkölt amikor meglátta Árpádot a behajtott pince ajtó előtt hason kissé jobb oldalára fordulva feküdni, körülötte mindent vér borított, a juhásza fején hatalmas seb tátongott. Tudta, hogy nagy a baj, gyorsan a kocsival a legközelebbi cég telephelyére sietett és onnan bejelentést tett a mentőknek és a rendőrségre. A kiérkező mentősök csak a halál beálltát tudták megállapítani, rádión jelentették a központjuknak és kérték, hogy a rendőrséget is értesítsék, mert szerintük bűncselekmény történt, ezt követően eltávoztak. A kiérkező rendőrjárőr a gyanút megerősítette és a szemle bizottság kiérkezéséig a helyszínt biztosította.
Amint értesült az osztály az eseményről, a forrónyomos csoport Dr. Krnács Kornél kollégám vezetésével azonnal a helyszínre ment és megkezdte a szemlét. A teljes osztály egy kicsivel később ért ki, és a helyszíntől távolabb leparkolva az út szélén várakoztunk, hogy valami adat legyen a helyszínről és, hogy a Kisparancsnok kiossza a feladatokat.
A helyszíni szemle fontosabb megállapításai:
A helyszín Miskolcot Szirmabesenyővel – a repülőtér felé – összekötő út bal oldalán lévő körbekerített telek. A telektől Miskolc irányába kb. 400 m- re található az első épület, egy húsüzem, mellette egy két emeletes, nagyon lepusztult állapotban lévő ház, a híres szürke ház. A telek közvetlen szomszédságában egy mesterségesen kiásott kicsi tó, melyben kecskebékákat tenyésztettek, a combjuk miatt étkezési célra. Az úton tovább haladva kb. 600 m-re található a Sajó folyón lévő komp, melyen a túlparton lévő Mezőgazdasági Szakközépiskola gyakorlati telepére lehet átkelni. A komp melletti épületben négy család él.
A telekkel szemben az út túloldalán lucernás, mellette kukorica tábla látható. A mezőgazdasági terület végén az úttól kb. 150 m-re a Sajó folyó régi árterületén visszamaradt kis tó található. A telken a kapun belépve jobb oldalon, egy nemrég épült ház, a hátsó részen külön lekerítve juhhodály található.
Az út 6 m széles, mindkét oldalán alacsony kb. 40 cm-s árok húzódik. A kapuval szemben a jobboldali út sáv közepén, kb. két férfi tenyér nagyságú területen kb. 3 mm vastagságú bealvadt vérre gyanús szennyeződés látható. Ettől 2 m-re kissé jobbra az árokban egy fanyelű lapát, attól 60 cm-re egy fekete színű svájcisapka van. A közelben lévő Gazda jelzi, hogy a lapát az Ő tulajdona míg a sapka a juhászé.
Az úton a vérfoltól a kiskapu irányába vonszolási és elkenődött vérnyomok láthatók. A ház utcai frontra néző oldalán a friss vakolaton jól látható kisméretű leverődések nyoma, többségük a pinceablak körül van.
Kiskapun belépve keskeny betonjárda vezet a ház közepén lévő lépcsőig, azon feljutva egy kisméretű beton terasz van, annak másik oldalán lépcső a ház sarka irányába. A lépcsővel szemben a kerítés mellett egy kisebb kupacban építéshez használt sóder, a szélein nagyobb méretű mosott kövek, mellette szétszórva, ácskapcsok és 10 mm átmérőjű vasbeton acél darabok találhatók. A ház bejárati ajtaja felfeszített állapotban van, előtte a betonozott teraszon egy ácskapocs, mellette egy kb. 50 cm hosszú vasbeton acél van.
A ház előtt a homokos sóderes talajon jól látható vonszolási nyom vezet a ház sarka felé. A saroktól jobbra fordulva kb. 2 m-re kibetonozott oldalfalú pincelejárat van, melynek aljáig 5 lépcsőfokon jutunk. Itt egy 1,5x 2 m-s betonaljzatú előtér van. Jobbra zöldre festett kifelé nyíló vasajtó, mely behajtott állapotban van. Az ajtó előtt a betonon lábbal a lépcsőlejáró irányában hanyatt fekvő helyzetben található az elhalt. A mentősök elmondása szerint a jobb oldaláról a szemrevételezésük során fordították ebbe a helyzetbe.
Az elhalt körül a betonon fröccsent és folyásos vér mindenütt. A ház falán kb. l80 cm magasságban is jól látható fröccsenéses vér van. A hulla feje alatt és a körül kb. 80 cm széles szabálytalan kör alakban vastag feketés bordós színű alvadt vér látható.
A holttest fejétől mintegy 60 cm-re a betonon egy kb. 25 cm hosszú, és 10 cm széles ovális alakú nagyméretű a folyó sodrása által simára csiszolódott világosbarna színű kő van, rajta vastagon vérre gyanús szennyeződés, melybe ősz hajszálak vannak bele tapadva, száradva. A ház tulajdonosa jelezte, hogy azzal a kővel támasztotta ki a pince ajtaját Árpád. Az elhalt kb. 165 cm hosszúságú, vékony szikár testalkatú, kb. 60 kg. súlyú. A holttestet lemeztelenítették. A lábán fekete gumicsizma, alatt szürke zokni, sötét szürke öltöny, mely nadrágjának eleje és a zakó eleje, valamint ujjai faggyús csillogású kosszal szennyezett, Zakó alatt egy zöldes színű hosszú ujjú, magas nyakú kötött garbó van, nadrág alatt kék színű klottnadrág. A nadrág jobb zsebében a juhászok által használt fa nyelű körmölő bicska, zárt állapotban. Az elhalt felső ruházata szinte teljesen vérrel volt átitatódva.
A testen, a háti és fenék, valamint derék részen felületi horzsolt hámsérülések láthatók. A nyakba egy koszos, faggyús kendőszerű van kötve, a csomó a tarkó irányában van. – Később a Gazda elmondta, hogy az a juhász kendője volt melybe a munka során a kezét törölte és azt a zakó zsebében hordta, de soha nem kötötte a saját nyakába.- Az elhalt feje és teljes arca beszárad fekete színű vérrel szennyezett, az orrcsont oldal irányban elmozog, az duzzadt, a fej bal oldalán az arccsont és a koponyacsont több helyen bemélyedve van, az nyomásra recsegő ropogó hangot ad. Mindkét fülben, az orrban és szájban beszáradt vér látható. Az elhaltat boncolás végett a megyei kórház proszektúrájára szállították. A pince helységben a Gazda szerin a megszokott rendetlenség van, kutatásra, dulakodása utaló nyom, elváltozás, és hiány nincs.
A szemlét fenn a lakásban folytatta a bizottság. Az ajtón a zár magasságában egymás alatt két feszítési nyom volt látható, mely egy ácskapocs és egy vasdarab lenyomatát tükrözte vissza. Ajtón belépve, egy kis előszobába jutunk, jobbra nyílik a konyha, ott a szekrények ajtajai nyitott állapotban vannak, itt a Gazda egy zöld üveges literes Kadarka címkés vörös bor hiányát jelzi. A konyha kövezetén szétdobálva elégett gyufaszálak vannak.
Az előszobából, közvetlen a konyha ajtótól jobbra nyílik a szoba ajtaja, mely nyitott állapotban van. Itt is a padlón mindenütt elégett gyufaszálak vannak szétszóródva. A szobában a szekrények ajtajai nyitva vannak, asztal fiókja kihúzva, heverő ágynemű tartó része felnyitva. Mindenütt jól látható kutatási nyomok vannak, azonban hiányt nem jelez a tulajdonos.
A helyszínen a bűnügyi technikusok videó és fényképfelvételeket készítettek, ujj és tenyérnyom töredékeket rögzítettek. A feltételezett feszítő eszközökről szagot vettek, majd azokat eredetben rögzítették, ugyan így a nagyméretű folyami kavics darabot is.
Megkíséreltünk a helyszínről nyomkövető kutyát indítani, azonban az erős birka szag miatt, képtelen volt szagot fogni.
A kiterjesztett helyszíni szemle során, a háztól Miskolc irányába haladva, kb. l20 m-re az út baloldalától befelé a lucernásban, kb. 15 m-re egy literes zöld színű felbontott Kadarkás üveget találunk, annak alján negyed részig bor van. Az üveget eredetben biztosítottuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése