2015. január 7., szerda

Versényi Miklós - Edelény II. rész

Mivel már volt neve az áldozatnak a nyomozó csapat is meg tudott indulni. Először egy nagyobb létszámú csoport a közeli roma telepen végzett adatgyűjtést. Házról házra járva mindenkivel beszéltünk. Persze mindenki ismerte az áldozatot, hírhedt figurája volt Edelénynek.
Adat merült fel, hogy a soron lakó egyik fiatal lánynak gyereket is csinált, és oda néha el is járt, vitt a gyereknek édességet, néha ruhákat, sőt alkalmanként ott is aludt, ha a lány éppen nem volt együtt az akkori élettársával. Ezt a családot bevitték és kihallgatták tanúként. Különös figyelmet kapott a lány akkori élettársa, hisz akár az indíték féltékenység, vagy bosszú is lehetett. A férfinek azonban megdönthetetlen alibije volt azon estére és éjszakára. A soron lakók közül akiknek a házuk vége a mező irányba volt, elmondták, hogy előző este 22.00 óra körüli időben a kutyák nagyon faldostak abba az irányba, de nem ment ki senki, mert megszokott volt, ha valaki éjszaka arra ment vagy ott mozgás volt akkor a kutyák jeleztek. Nem tulajdonítottak ennek semmi jelentőséget.
Megkerestük a sarkon lakó idős nőt, akinek a kerítése mellett helyezkedik el az az utca melyen a mezőre le lehet jutni. Tanúként elmondta, hogy előző este úgy tíz óra körül a kutyája nagyon ugatott, a kis utca felől férfi hangokat hallott, mint akik veszekednek. Nem értette, hogy mit mondanak, látni nem látta a személyeket, de több hangot hallott.
Egy külön csoport Jenő személyiségére, jellemére az aznapi mozgására nézve végzett adatgyűjtést.
Jenő 30 éves, munkanélküli férfi volt, aki súlyos testi sértés és garázdaság miatt volt már büntetve. Edelényben kiterjedt rokonsága élt, akik rettegésben tartották a várost. Ismert volt, hogy Budapesten is élnek testvérek, akik szintén a keménységükről, a balhékról voltak hírhedtek. Jenő nem ment a szomszédba ha egy kis verekedésről volt szó, sokan féltek tartottak tőle, hisz 100 kilón felüli nagydarab ember volt. A nőket egymás után cserélgette, több gyereke is volt szétszórva a városban. Nagyon szeretett nagy tételben kártyázni, főleg ferblizett. Többek szerint képes volt több napon keresztül is játszani, és csak ritkán veszített. Sokak szerint csalt, mindig csak a saját kártyájával volt hajlandó játszani, ami állítólag cinkelt volt. Meg voltak azok a lakások ahová bármikor mehettek kártyázni, de egyik kedvenc törzshelye volt a Bányász Klub.
Feltérképeztük a sértett az napi mozgását. Az anyja elmondása szerint mivel előző éjszaka kártyázni volt, így csak délután 16.00 óra körül kelt fel, megebédelt majd elment ismét kártyázni. Azt nem tudta megmondani, hogy hová. Több kolléga az ismert kártyázó helyeket járta le, mi a Bányász Klubbot kaptuk.
Meghallgattuk a büfében dolgozó hölgyet, aki elmondta, hogy Jenő úgy 18.00 óra körül érkezett és kért egy sört majd leült és nézte a biliárdozókat. Kb. 19.00 óra volt amikor két helyi fiatalember érkezett a klubba és leültek Jenő asztalához és elkezdtek pénzben kártyázni. Ismerte a két fiút, az egyik még fiatal srác volt, neve legyen Laci, míg a másik kb. 25 év körüli lehetett ennek a neve legyen Józsi. A tanú tudta, hogy Jenő nem mindig játszott tisztességesen, és elég sokszor volt már emiatt balhé a büfében is. Volt egy időszak amikor verekedés miatt onnan kitiltották, nem szolgálták ki. Egy hónapja jöhetett ismét be és megint folytathatta a játékot.
Bőven fogyasztottak sört és mellé rumot is és egyre hangosabbak kezdtek lenni. Rájuk is szólt, hogy egy kicsit vegyenek már vissza. A többi személy zömében bányászok nem foglalkoztak velük, biliárdoztak és beszélgettek.
Józsi sok pénzt veszíthetett, mert egyszer csak felugrott az asztaltól, és kiabálni kezdett Jenőre, „megint csaltál Te szemét, add vissza a pénzem.”Erre Jenő is felállt és ordította, hogy „nem csaltam, a kurva anyád az csalt, milyen pénzt akarsz Te vissza, én azt rendesen elnyertem.”, majd ellökte magától a férfit és közben ordítozott, hogy a kurva anyád az csalt. Lökdösődni kezdtek, mely következtében az asztalról több sörösüveg is leesett a földre és darabokra tört. A tanú ekkor kiment a pult mögül és kituszkolta a veszekedő társaságot az utcára. Vissza ment és be is zárta a büfét, majd a klubbot is. Haza felé úgy 21.00 óra körül még látta a három kártyást, akik a roma sor felé vezető kis utca sarkán állnak és még mindig hangosan veszekednek. Mivel ez szinte minden napos volt nem foglalkozott vele, haza ment és lefeküdt aludni. A jegyzőkönyvi kihallgatása során kérdésünkre részletesen leírta a személyek ruházatát. Elmondása szerint Józsika szinte mindig ugyan abban a nadrágban és koszos zakóban volt, és egy széttaposott barna félcipőt viselt a lábán. Lacikán egy sötétkék úgynevezett susogós szabadidő ruha és kék tornacipő volt.
Meghallgattuk a sarki házban és a sor felé vezető kis utcában lakókat, de érdemleges információt nem tudtak adni.
Mivel mindhárman a város másik pontján laktak, és az egyik ismert „kártyázó” lakás a mezőn túli utcában volt, így az volt a feltételezésünk, hogy a sértett és a két társa még oda akartak elmenni játszani, és út közben történhetett az ölés. Alapos volt a gyanú, hogy Jenővel ott lenn a mezőn Józsi és Laci végzett. Beszereztük az adataikat, lekértük fényképes törzslapjaikat. Lehúztuk a priuszaikat, amiből megállapítottuk, hogy a 17 éves Laci még büntetlen előéletű volt, míg Józsi két esetben ült is betöréses lopás miatt. Telefonon intézkedtünk, hogy Józsi korábbi ügyeinek iratait és az ítéletmásolatokat az illetékes bíróságtól soron kívül szerezzék be.
Ezt követően haza mentünk Miskolcra, ahol még késő este összeült a teljes osztály és megbeszéltük a másnapi feladatokat. Két kolléga átolvasták Józsi korábbi ügyeinek iratait, hogy valamilyen kép legyen a srácról. Egyértelmű volt hogy az általa elkövetett cselekményeket mind addig konokul tagadta, míg, konkrét bizonyítékot, vagy tényeket nem tártak elé. Ebben az esetben részletes őszinte beismerő vallomást tett.
Megbeszéltük, hogy korán még sötétben indulunk a két személyt elfogni. Névre szólóan le lett osztva ki melyik kocsival megy, kik hajtják végre az elfogást, kik azok akik házkutatásokat csinálják. Meg lett határozva, hogy elfogásuk után a személyeket a Főkapitányságra kell behozni, és ott kit melyik irodába kell bevinni és kik fogják a kihallgatásokat végre hajtani. Megtisztelő feladatom volt, Józsit nekem kellett Czinege Lacival ( Cincin) – Csacsó főnök sofőrjével – elfogni. Elfogást követően a kihallgatást nekem kellett vezetnem Toronyi Misi kollégámmal. Társam Melinda, most el volt „tiltva „a gyanúsított kihallgatástól, mert a Karcsai „repülő írógép” eset után, pár hétre megint garázdálkodott egy kicsit, újabb gépet reptetett.
Egy Kazincbarcikai emberülés ügyben, ahol a kb. 40 kilós férj megölte a 140 kg-os feleségét Melcsike hallgatta ki a manuszt. Persze a delikvens mindent tagadott, szép mesedélelőttöt tartott. Melcsi az ablakon kinézve hallgatta egy darabig, de amikor a fószer azt mondta, hogy a feleségét az UFO. -k ölték meg, elszakadt a cérna. Újból alacsony szált az írógép, csak ekkor pont a pali arcába volt a landolás. A gyanúsított székestől felborult és nem mozdult. A szomszéd irodából azonnal beszaladtak a kollégák, Kisparancsnok leemelte a pasi fejéről a gépet, az meg csak pislogott mint egy álmos teknősbéka. Az arcán ott látszottak az írógép klaviatúráján lévő betűk lenyomata. Hála istennek nagyobb baj nem történt. Melcsi meg csak morgott tovább, és mondta, hogy „még hülyére akar venni, még hogy UFO. -k, na várj csak megszívatlak még én.”Na nagy ufonauta csepp ember ettől kezdve mindent beismert.
A kihallgatás végén amikor lekísérte a gyanúsítottat a fogdába, az őrre rákacsintva mondta, hogy reggel az alagsorban lévő hullákat ezzel mosassák le. Na ettől az emberünk kész lett a „picike letérdelt úgy könyörgött, hogy ne haragudjon. Szóval Melcsikét nem kellett félteni, ha keménységről és huncutságról volt szó, na mondjuk jó tanító mestere volt.
A fiatalkorú kihallgatását Harsányi Attila kapta, akinek az alap végzettsége tanár volt.
Azt gondoltuk, hogy Lacival nem lesz gond, hisz fiatalkorú, első bűntényes, feltehetően meg lesz szeppenve és el fogja vinni a balhét.
Fiatalkorúnak az a személy tekintendő, aki a bűncselekmény elkövetésekor a tizennegyedik életévét már betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem. A fiatalkorúakra vonatkozó speciális rendelkezések csak akkor alkalmazhatók, ha az elkövető a bűncselekmény törvényi tényállását a tizennegyedik születésnapjának betöltése után, és, ha legfeljebb a tizennyolcadik születésnapján valósítja meg.
Az akkor törvények előírásainak megfelelően, a fiatalkorú gyanúsított kihallgatásán törvényes képviselője – 18-ik életévét betöltött felnőtt hozzátartozója jelen kell, hogy legyen. Kivéve, ha együtt követték el a cselekményt, illetve ha az eljárás során befolyásolni akarja a gyanúsítottat. Ebben az esetben pl. a Gyámhivatal vezetőjét kértük fel hogy jelöljön ki ennek a funkciónak a betöltésére egy munkatársát. Védő kirendelése az ügyben kötelező, valamint szülő vagy egyéb törvényes képviselőjének tanúkénti kihallgatása a gyanúsított életvitelére, életkörülményei. Ha még tanuló, akkor az iskolai jellemzését is be kellett szereznünk, valamint környezettanulmányt készítettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése