2015. január 6., kedd

Versényi Miklós – A Bárányok Némán Hallgatnak! V. (befejező) rész

Egyik nap nagy örömünkre meglátogatott minket a mindenki által nagyon tisztelt Marczi Józsi bácsi, aki korábban 20 évig a megyei Bűnügyi Osztályt vezette. Országos szaktekintélynek számított, hisz vezetésével, minden ismeretlenes emberölés ügyben megfogták a tettest. Ilyen eredményesség azelőtt és azóta sem volt. Megkértük, hogy olvassa el az iratokat, és hallgassa meg Bendegúz vallomását tartalmazó felvételt. Józsi bácsi az iratok áttanulmányozása és a felvétel meghallgatása után kijelentette „ ez a gyerek a tettes, nem kellett oda felnőtt személy, itt van az elkövetőtök, nem kell itt semerre nyomozni, életszerűen adja elő, nincs más vonal „. Ez a kijelentése, mindannyiunkat megnyugtatott, hogy jól dolgoztunk. Jött egy dörgedelmes átírat az ügyészségtől, mely szerint jogszabály ellenes, az hogy ideiglenes állami gondozásba vettük Bendegúzt és hogy zárt intézetbe helyeztük el. Az elhelyezést soron kívül megszüntettük és a fiút haza vittük szüleihez. Pár nap elteltével a család Bendegúz kérésére elköltözött Meggyaszóra a rokonokhoz, ahol a helyi általános iskola nyolcadik osztályába folytatta tanulmányát. Hetekkel később Meggyaszóra mentünk. Beszéltünk a szomszédokkal, akik azt mondták, hogy Bendegúz, szinte nem is hagyja el a házat, nem csavarog, tisztelettudóan köszön és viselkedik. Osztályfőnöke, elmondta, hogy a fiú túlkorosként tanul. Fizikailag sokkal erősebb, mint társai. Odakerülésekor két fiú osztálytársát is megverte a szünetben, emiatt intőt is kapott, de azóta nincs vele gond. Korábbi életéről, lakhelyéről nem beszél. Természetesen egy „ legendával „ mentünk nem beszéltünk az emberölésről, nem fedtük fel a fiú súlyos előéletét, nem akartunk még mi is „ütni rajta egyet.
” Veri, verni fogja Őt az élet.!!!!!!”
Földvári József szerint az ember csak akkor képes cselekményének megfelelő értékelésre, „cselekménye következményeinek a felismerésére, ha az értékelés színteréül szolgáló agy meghatározott fejlettségi szintet elért. Az értékelésre még nem képes gyermeknek nincs beszámítási képessége, beszámítási képesség nélkül nincs alany, alany nélkül nincs törvényi tényállásszerűség, tényállásszerűség nélkül nincs bűncselekmény; bűncselekmény hiányában viszont nem kerülhet sor büntetésre.”.( Földvári József: Magyar büntetőjog – Általános rész )
Btk.”(az 1978.évi IV. törvény) 23.§-a szerint „Nem büntethető, aki a cselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét még nem töltötte be.”
Bendegúzzal szemben a nyomozást büntethetőséget kizáró ok, gyermekkor miatt megszüntettük.
A szomorú történet itt véget ért, de azért gondoljunk csak bele, hogy az élet milyen hihetetlen és váratlan dolgokat-tud produkálni. Egy egyszerű játék, gyerekes csínytevés egy pillanat alatt fordult át egy szörnyű tragédiába. Az egyik ember borzasztó körülmények között meghalt, a másik pedig örökre tönkre tette a jövőjét, az életét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése