2015. január 18., vasárnap

Versényi Miklós – Szendrőlád I. rész

Szex, gyilkosság, és a lángos!

1989. március végi szép napsütéses de csípős reggelen lassan gyülekezik a csapat a Főkapitányság II. emeletén lévő nyilvántartó iroda belső ablaktalan helyiségében. A kollégákkal minden reggel itt kezdtük a napot, friss kávé illat keveredett a cigi füstjével. Beszélgettünk, ment a szokásos zrikálás, sztorizás, közben olvasgattuk a kapitányságokról beérkezett eseményekről összeállított esti jelentéseket, nézegettük a kiadott körözéseket. Persze röhögtünk kinek az álmos, kinek a másnapos ábrázatán, hallgattuk Kovács Sanyika ( Söndör ) vadászkalandjait, Harsányi Attila – görög isten – hódításait, Dr. Krnács Kornél politikai szárnyalását, de a végén azért mindig Lajcsák Melcsike kígyótesténél kötöttünk ki. Melinda a tőle megszokott stílusban, mosolyogva egy akta csomót hozzánk vágva szerelte le az „éhes disznók makkos álmodozását.”
Ezt az idilli képet szakította meg az irodába belépő Daragó Laci( Kisparancsnok) hangja. Gyerekek készüljön mindenki, ismeretlenes gyilok van Szendrőládon, siessetek 10 perc múlva indulás, lenn találkozunk az udvaron. Na az aznapra tervezett munkának lőttek, pillanatok alatt kiürült az iroda, mindenki ment a saját helyére. Gyorsan felszerelkeztünk és siettünk le az udvarra, ahol már vezetőink ott vártak minket és gyorsan elosztották ki melyik autóval jön a helyszínre. Annyit tudtunk meg, hogy a faluban egy egyedül élő idős nénit megöltek, a lánya talált rá a lakásán.
Egymás után gördültek ki a gépkocsik a főkapitányság udvaráról és konvojban elindultunk a helyszínre. Ilyenkor gyorsan repül az idő, hamar megérkeztünk a gyönyörű kis faluba.
A népvándorlás utolsó szakaszában a honfoglaló magyarsághoz csatlakozott három Kabar törzs települt itt meg, olvadt össze az őslakossággal, és alakították ki azt a vármegyét, melynek központja az államalapítás kori, megerősített földvár volt, Borsod vára amiről később a mai egyesített megye legnagyobb része nevét kapta. A kis község Edelénytől 6 km.-re, míg Szendrőtől 8 km-re helyezkedik el a Bódva völgyében csodálatos zöld dombok között. ( Wikipédia)
A helyszín a Fő utcán a községbe beérve jobb oldalra esett. Itt a házakat közvetlen a doboldal tövébe építették, megerősített támfallal a kőomlás elkerülése érdekében. A ház előtt parkoltunk le és a bizottság Marcsák Zoli vezetésével megkezdte a szemlét. Zolit mindig húztuk, hogy vonzza a balhékat, mert amelyik héten Ő volt a forrónyomos csoportban a szemlebízottság vezetője csőstül jöttek az emberölések. Pedig ha az elkövetők tudták volna, hogy a legprecízebb, legalaposabb ember vezeti a szemlebizottság munkáját, inkább templomba mentek volna.
A nyomozás a felderítés és a későbbi bizonyítás sikere nagymértékben függ a helyszíni szemle adataitól. Lényeges, hogy a szemle során, mindent a legalaposabban, legrészletesebben írjanak le és rögzítsenek, mert az egyedi és megismételhetetlen.
Az ott látottakat, a bűnügyi technikus által felkutatott és rögzített nyomokat jegyzőkönyvbe foglalták, melynek mellékletét képezte a helyszínről készített méretarányos rajz, fényképmelléklet és már akkor a modern technikának köszönhetően a videó felvétel.
Ezeknek összességében olyannak kellett lennie, hogy ha valaki nincs is ott de olvassa a leírtakat akkor maga elé tudja képzelni a helyszínt, illetve ha szükséges a későbbiekben a cselekményt rekonstruálni lehet.
A videó pedig abban nyújtott segítséget, hogy egyrészt azt bármikor megnézhettük, másrészt ha valami esetleg elkerülte a szemlebizottság tagjainak figyelmét akkor azt láthattuk és a dolgokat újra értékelni tudtuk.
Mivel a szemlén nem vettem részt, így az ott látottak, most a videó alapján próbálom meg vissza idézni.
A ház egy régi típusú fa oszlopos verandás épület volt, melynek közepén található a bejárat. Úgynevezett dupla faajtón belépve a konyhába jutottunk, onnan jobbra és balra is nyílt egy-egy szoba. Az épület végében kis melléképület, fészer volt látható, annak végében már a meredek sziklás doboldal kezdődött.
A bejárati ajtó sértetlen, abban belülről benne van a kulcs. A konyhában dulakodásra utaló nyomok láthatók. A konyha asztal az eredeti helyről el van mozdulva, két darab hokedli fel van borulva.
Az elhalt ( nevezzük Joli nénének) – 70 éves kb. 165 cm magas, kissé molett testalkatú nő – a bejárati ajtótól kb. 1.5 m-re a földön hanyatt fekszik. Mindkét lába térdben kissé felhúzva, széles terpeszben van, alul teljesen lemeztelenítve. Rózsaszín meleg női bugyi és sötétbarna kötött cicanadrág a jobb bokájáig le van húzva. Jobb lábán barna színű papucs, a másik lábbeli a testtől 1 m-re látható. Fehér színű kék apró virágmintás halóing elől a nyakáig teljesen fel van húzva, alatt meztelen. Az elhalt nemi szervébe egy zöld színű literes boros üveg van a nyaki részel bedugva. Az arc duzzadt, mindkét szem nyitva, alatt kékes lilás hematoma látható. Mindkét szemgolyón apró pontszerű bevérzések vannak. Arcon, orrban beszáradt vér, nagyra tárt szájban fogazat nincs, abból véres hab szivárog. Nyakon elől és két oldalt felületi hámsérülések és kékes színű véraláfutások láthatóak. Test szerte ütéstől, és feltehetően rúgásoktól származó sérülések találhatók. Mindkét comb belső részén jól látható véraláfutásos megragadási nyomok vannak. A holttest körül a földön mindenütt freccsentett vérre gyanús szennyeződés volt látható. A lakás egyéb helyiségében kutatási nyom nincs, később a sértett lánya elmondta, hogy nem észlel semmi hiányt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése