2015. január 12., hétfő

Versényi Miklós – Karcsa II. rész

A csapat többi tagja pedig a vezetőinket körbe állva ott az utcán meghallgattuk a helyi körzeti megbízottat.
A helyi kolléga elmondta, hogy az idős néni egyedül élt a házban, férje 25 éve meghalt, gyermekeik távol élnek, csak ritkán látogatták meg. Kis özvegyi nyugdíját, a kertben megtermelt zöldségek, tört dió, a nevelt tyúkok tojásainak, valamint az udvaron termő szőlőből készített nova bor eladásából pótolta ki. Nem járt piacra a kis portékáit a házhoz járó embereknek adta el.
Barátságos, mindenkihez kedves embernek ismerték meg, szívesen beszélgetett a szomszédokkal, a postással, de akár idegenekkel is.
A nagyobb kerti munkákat – ásás, favágás – már nem tudta elvégezni azt a helyben lakó napszámosokkal csináltatta meg, melyért némi pénzt és bort vagy zöldséget adott.
Az adatok szerint sok ember járt be a nénihez, vásárlás, alakalmi munka és borivás borvásárlás miatt. Egyértelmű volt hogy a sértett zugkocsmát üzemeltetett, ahová bizony sok csavargó alkoholista járt.
A szomszédok elmondása alapján a néni korán, szinte mindig pontosan este 18.00 órakor bezárta a kiskaput és ment lefeküdni, kutyája nem volt így a lakás ajtaját is bezárta. Reggelente 06.00 órakor már kiengedte a tyúkokat és a kertben tett vett.
A körzeti megbízott és a szemben lakó szomszéd felsorolták azokat a személyeket akik tudomásuk szerint bejártak az udvarra és kapcsolatot tartottak a sértettel. Ezen személyeket be kellett vinni a Tanácsházára és ott részletesen el kellett számoltatni, alibiztetni.
A többi nyomozónak pedig az ilyenkor szokásos adatgyűjtést házalást kellett végrehajtani. Feladat volt a sértett életkörülményeire, szokásaira, jellemére az oda járó emberekre, az előző napi mozgására, ténykedésére, az ott megjelenő személyek kilétére, az utcában a faluban megjelenő idegenekre, esetleg nem megszokott eseményre, személyre vonatkozóan információszerzés.
A házalást, adatgyűjtést Lajcsák Melinda társammal az utca helyszín felőli oldalán kezdtük meg. A sértett házához a legközelebbi épület kb. 60 m-re volt, a közbenső részen gazos elhanyagolt üres telek állt. A negyedik házhoz érve a kaput megnyitva bementünk. Egy nagyon csinos fiatalasszony jött elénk, be sem kellett mutatkoznunk, tudta, hogy rendőrök vagyunk és hogy milyen ügy kapcsán kerestük meg. Mivel láttuk, hogy éppen nagymosásban van és közben az ebédet is főzte, invitálása ellenére nem mentünk be a lakásba, ott az udvaron beszélgettünk. Láttam, hogy kölcsönös a szimpátia – hisz jóvágású snájdig zsaru voltam – pláne amikor rákérdeztem, hogy milyen finomságot készít ebédre tudtam, hogy beloptam magam a szívébe. Rögtön meg is hívott minket ha időnk engedi menjünk ebédeljünk meg. Nagyon csábító volt a dolog, de a munka az munka és megköszönve kedvességét fájó szívvel visszautasítottuk azt.
Rátértünk a sértett életvitelére, szokásaira, a hozzá járó személyekre és természetesen közben a szolgáltatott információkat jegyzeteltünk.
Arra a kérdésemre, hogy előző nap az esti órákban történt e valami szokatlan az utcában, láttak e idegeneket, vagy bárkit aki arra járt.
Mosolyogva mesélte, hogy semmi különös nem történt ha csak az nem hogy úgy este nyolc körül már sötét volt amikor a kapun bekiabált a faluban lakó fiatal srác – ettől kezdve nevezzük Józsinak –. Mivel ismerte, így kiment hozzá a kapuba. Látta, hogy a srác be van rúgva és a kezében egy művirágból készült csokor volt, amit eladásra kínált fel. Azt mondta, hogy még szeretne inni ezért otthonról elhozott virágot akarja eladni 20 Ft-ért.
A tanú csak nevetett és elküldte, hogy minek neki már többet inni, így is be van piálva, menjen haza és feküdjön le. Arra nem tudott választ adni, hogy Józsika járt e Juli nénihez alkalmi munkát végezni, de azt tudta, hogy annak az anyja sokszor ment és kért vagy vett tojást, zöldséget és bort a sértettől. Kérdésre elmondta, hogy a gyereken sötét mackó alsó és felső, a lábán mint mindig egy stoplis focicipő volt. A ruházaton nem látott semmilyen szennyeződést, de sötét is volt meg nem is nagyon érdekelte, nem figyelte meg nem gondolt semmi rosszra. Józsika pár perc elteltével elindult a lakásuk irányába. Kérésünkre a kert végéből megmutatta, merre lakik a srác. A tanú lakásától kb. 100 m-re egy kis közön kellett jobbra lefordulni, ott egy kb. 200 m- széles gazos füves területen egy kitaposott ösvényen lehetett eljutni egy párhuzamos utcára, ahol a fiú lakott a szüleivel.
Ezután pár perc kölcsönös flörtölés után elköszöntünk a tanútól. Én már ekkor éreztem, tudtam, hogy meg van a tettesünk, ez lesz a jó vonal csak végig kell menni rajta. Az utcára érve Melcsike még morgolódott is hogy „mit udvarolsz a csajnak, – láttam, hogy egy kicsit féltékeny volt -otthon van neked Évike, az aranyos kis feleséged”. Már fordult volna a következő ház irányába, amikor vigyorogva szóltam, hogy nem megyünk tovább, mert meg van a tettesünk. Melcsike tanulva a Tiszaújvárosi újszülött ügy kapcsán tudta, hogy amit mondok azt komolyan kell venni, már bebizonyosodott, hogy jók a megérzéseim, és azonnal indult utánam vissza a helyszínre. A ház előtt kinn az utcán állt és várakozott Csacsovszki László a megyei bűnügyi osztály vezetője, Németh Ottó bácsi a technikai osztály vezetője és Daragó Laci „ Kisparancsnok „ életvédelmi alosztály vezető. Még ők sem mentek be a helyszínre nem zavarták az ott dolgozó kollégákat.
Oda érve azonnal jelentettem a tanú által szolgáltatott érdemleges adatot, amire mindannyian felkapták a fejüket. Kértem, hogy engedélyezzék, hogy beszéljek a szemlebizottság vezetőjével. Meg kellett tudni, hogy benn a házban van e művirág, illetve találtak e lábnyomot ami feltehetően az élkövetőtől származik.
Engedélyt megkaptam, de felhívták a figyelmemet, hogy a házig vezető út bal oldalán menjek és hívjam ki a bizottság vezetőjét.
Nagyon óvatosan a lábam elé nézve mentem, nehogy valami nyomot megsemmisítsek, majd a bejárati ajtótól pár lépésre megálltam és bekiabáltam Zolinak. Pár perc elteltével a kolléga kijött, akkor láttam a nyitott ajtón keresztül az elhaltat. Egy idős ősz hajú, kicsi és nagyon vékony néni feküdt hanyatt a kövön és a mellénél a hálóing vöröslött a vértől, a teste és a feje körül vastagon volt az alvadt vér. A feje mellett a földön ott volt az elkövetés eszköze egy hatalmas kés.
Zoli elmondta, hogy az elkövető beszakította a bejárati ajtót, majd egy kb. 30 cm penge hosszúságú – mint később kiderült a helyszínen talált – disznóölő késsel brutálisan össze szurkálta a sértettet. Husz nagy erővel szemből leadott szúrt sérülés volt a sértetten, melyek közül három a sértett hátán jött ki, szabályosan átdöfte a vékony testet. A lakásban kutatási nyomok vannak, az esetlegesen eltulajdonított tárgyakról majd később a sértett lánya tud nyilatkozni, de feltehetően pénz hiányzik, mert a „ tiszta szobában „ lévő szekrény előtt a földön nyitva találták meg a néni fekete színű lakk ridiküljét, körülötte szétszóródva fém aprópénz volt. Kérdésre elmondta, hogy a lakás szinte minden helyiségében vannak különböző művirágok.
Megmutatta az ablak előtt húzódó kiskertben az elgereblyézett talajon talált lábnyomcsapást, mely egy kisméretű stoplis focicipőtől származó nyomot mutatott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése